Uczniowie klas siódmych zgłębiali tematykę gleb w Polsce. Na pierwszej lekcji, po zapoznaniu się z materiałem oraz wykonaniu kilku zadań, odbyło się losowanie. Literując pojęcie gleba, każdy z uczniów wylosował dla siebie glebę spośród poznanych rodzajów: czarnoziem, bielica, rędzina, brunatna, mada rzeczna. Zadaniem domowym było przygotowanie takich składników, które swą strukturą i barwą będą odpowiadać profilowi danej gleby. Odzwierciedleniem skały macierzystej, poziomu próchnicznego, czy aluwiów (mułów, osadów rzecznych) były przede wszystkim słodkości: ciasteczka, biszkopty, płatki owsiane, jogurt, budyń, ryż z cynamonem, czekolada, kakao… Pomysłowość i zaangażowanie sięgały najwyższej warstwy – uczniowie za pomocą zielonych żelek i cukierków przedstawili roślinność. Pojawiły się także jadalne grzybki. Wykonane profile glebowe wraz z kartą charakterystyki danej gleby zostały przedstawione sąsiadowi ze szkolnej ławki. Całość zakończyła się konsumpcją o nieziemskim smaku i słodką oceną!
Mój zębowy niezbędnik - konkurs plastyczny
10.11.2023Jest nam bardzo miło poinformować, że uczennica z naszej szkoły Nela Mitukiewicz zdobyła II miejsce w etapie powiatowym konkursu pt. "Mój zębowy niezbędnik", a jej praca została zakwalifikowana do etapu wojewódzkiego.
Serdecznie gratulujemy!
Archiwum