• Jadana gleba – słodka ocena!
          • Jadana gleba – słodka ocena!

            13.11.2023

            Uczniowie klas siódmych zgłębiali tematykę gleb w Polsce. Na pierwszej lekcji, po zapoznaniu się z materiałem oraz wykonaniu kilku zadań, odbyło się losowanie. Literując pojęcie gleba, każdy z uczniów wylosował dla siebie glebę spośród poznanych rodzajów: czarnoziem, bielica, rędzina, brunatna, mada rzeczna. Zadaniem domowym było przygotowanie takich składników, które swą strukturą i barwą będą odpowiadać profilowi danej gleby. Odzwierciedleniem skały macierzystej, poziomu próchnicznego, czy aluwiów (mułów, osadów rzecznych) były przede wszystkim słodkości: ciasteczka, biszkopty, płatki owsiane, jogurt, budyń, ryż z cynamonem, czekolada, kakao… Pomysłowość i zaangażowanie sięgały najwyższej warstwy – uczniowie za pomocą zielonych żelek i cukierków przedstawili roślinność. Pojawiły się także jadalne grzybki. Wykonane profile glebowe wraz z kartą charakterystyki danej gleby zostały przedstawione sąsiadowi ze szkolnej ławki. Całość zakończyła się konsumpcją o nieziemskim smaku i słodką oceną!

      • Kontakty

        • Szkoła Podstawowa nr 2 im. Edwarda hr. Raczyńskiego
        • 61 810 77 26
        • Pocztowa 30
          62-052 Komorniki
          Poland
        • Karolina Cicha
        • Piotr Duda
          Adrian Przyborski
        • Anita Chmielewska
          achmielewska@sp2k.pl
        • Sylwia Jasińska
          sjasinska@sp2k.pl
      • Logowanie